У Житомирі відзначили День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війніЦього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Наша держава приєдналася до європейської традиції відзначення цієї дати. Це день  вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом та загинув або постраждав від бойових дій.

З нагоди відзначення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Житомирі відбулись пам'ятні заходи за участі керівництва області та міста, військовослужбовців, духовенства, правоохоронців і містян.

До заходів, зокрема, долучились заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та його заступники Юрій Денисовець, Віктор Градівський, Олександр Федько, секретар Житомирської міської ради Віктор Клімінський.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до монумента Слави й до пам'ятного знаку "Захисникам України у війні з російським агресором" присутні вшанували пам’ять тих, хто боровся з нацизмом, жертв Другої світової війни, а також полеглих захисників України у війні з росією.

Крім того, біля пам'ятного знаку" Захисникам України у війні з російським агресором" відбувся мітинг-реквієм, під час якого представники Ради церков Житомирщини провели спільний молебень за загиблими.

Довідково. Загальні втрати військових та цивільного населення під час Другої світової війни за різними даними становлять від 50 до 75 мільйонів людей. З них приблизно від 8 до 10 мільйонів – українців.