Методологія оцінювання управління фінансами в територіальних громадах: алгоритм дій«Як оцінити ефективність управління бюджетними коштами та комунальною власністю територіальної громади?» – питання, яке постає перед очільниками органів місцевого самоврядування, розпорядниками коштів та громадськими активістами. Адже своєчасна діагностика законності прийняття рішень, відповідності їх чинному законодавству дозволяє як виправити помилки, у разі їх наявності та не допускати їх в подальшому, або ж упевнитись у їх правомірності.

Команда експертів Програми USAID DOBRE переймається цим питанням не перший рік, а наразі удосконалила та оновила попередню редакцію Методології оцінювання управління фінансами в територіальних громадах з урахуванням особливостей законодавства воєнного стану. Наразі методологія є простим, зрозумілим алгоритмом дій, основу якого складає моніторинг відповідності управлінських рішень вимогам чинних нормативних актів.

Спектр питань, який охоплено, включає в себе:

  • бюджетний процес, в т.ч.: залучення громадськості, гендерне бюджетування, оприлюднення інформації;
  • адміністрування доходів, включаючи формування дохідної бази;
  • виконання бюджету;
  • управління активами;
  • внутрішній аудит та багато іншого.

Кожний розділ містить перелік питань, котрі необхідно перевірити, а також посилання на нормативно-правові акти та відкриті джерела інформації, які будуть необхідними для цього. Для проведення оцінки ефективності управління фінансами Методологію можна застосовувати як в повному обсязі, так і чи частково, склавши щодо конкретного об’єкта індивідуальний перелік питань, які потребують дослідження.

Завантажити Методологію, PDF, 683 кБ

Ця Методологія стане в пригоді представникам місцевого самоврядування та громадських організацій, експертам і науковцям, які мають на меті провести повне або часткове оцінювання управління фінансами в територіальної громади чи розпорядника бюджетних коштів.

Джерело: сайт Децентралізації