У Житомирі відкрилася фотодокументальна виставка «Комунізм = Рашизм» 26 жовтня на майдані ім. С.П. Корольова у Житомирі відбулося відкриття вуличної фотодокументальної виставки «Комунізм = Рашизм». Експозиція проводить паралелі між злочинами комунізму та рашизму. А також демонструє, що методи, мотиви росіян щодо знищення українців не змінилися: це розстріли, виселення, грабежі, депортації, фільтраційні табори.

Організатором виставки є Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті. Автори: директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик та комунікаційниця Архіву Дарина Рогачук.

Співорганізатори - Житомирська обласна рада та Житомирська обласна військова адміністрація.

Виставка складається з 8 виставкових стендів, на яких - реальні історії про українців, які постраждали від радянської та російської влади.

«Долі тринадцятьох жінок і чоловіків із XX та XXI століть. Більшість із них знищили лише за те, що вони були українцями, працювали на батьківській землі, розмовляли рідною мовою. Усі вони, на переконання росіян, не мали права на існування. Комунізм, не засуджений після розпаду Радянського Союзу, призвів до його повторення у сучасній росії – до нинішнього рашизму. Призвів до війни, очевидцями якої ми є. Нині Україні випав історичний шанс належно розібратися зі своїм минулим», – йдеться на головному стенді експозиції.

Презентував виставку директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної памʼяті Ігор Кулик.

Участь у відкритті експозиції брали депутатка Житомирської обласної ради Тетяна Парфентієва, представники виконавчого апарату Житомирської обласної ради, начальник управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації Анатолій Душко, директор Державного архіву Житомирської області Ігор Слобожан, громадськість, ЗМІ.

Виставка діятиме до 14 листопада.