20643220 311636319307413 6344951735427230841 oЖитомирська обласна бібліотека для юнацтва заснована у 1979 році і розміщена у будівлі, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення. Цей будинок був збудований на початку XX століття та належав родині місцевих дворян Андрія і Миколи Аршенєвських. Сьогодні бібліотека є однією з найбільших книгозбірень у регіоні, методичним і координаційним центром для бібліотек області з питань обслуговування юнацтва, центром культурного дозвілля молоді.

Клієнтами бібліотеки є користувачі усіх соціальних та вікових категорій.

У закладі працює 32 штатні одиниці, кількість бібліотечних фахівців – 22.

У 2021 році бібліотечними працівниками обслужено більше 19 тис. користувачів, яким видано понад 370 тис. примірників видань, відвідування закладу становить 108 тис. на рік.

Документний фонд бібліотеки налічує більше 79 тис. видань. Створено електронний каталог, до якого внесено більше 31 тис. записів, та електронна база користувачів бібліотеки. Бібліотека надає читачам доступ до мережі інтернет з 4 стаціонарних комп’ютерів та через мережу Wi-Fi.

За 2021 рік до бібліотеки надійшло 1079 примірників книг, в тому числі 51 примірник книжок за обласною програмою випуску соціально значущої літератури місцевих авторів 2019-2020 рр., 14 книжок – від Національної бібліотеки Україні ім. В. І. Вернадського, 161 примірник отримано в дарунок та взамін загублених  від авторів та читачів бібліотеки, придбано за спецкошти 13 книжок.

Завдяки активній діяльності бібліотеки з промоції книги та читання, участі фахівців бібліотеки в експертній оцінці книжкової продукції українських видавництв Український інститут книги (УІК) включив бібліотеку у перелік установ, що отримали видання за Держаною програмою поповнення фондів публічних бібліотек. Протягом року бібліотека отримала від УІК 826 примірників видань на суму 102 996 грн. та 14 примірників на суму 1733 грн. за Програмою по розповсюдженню академічного зібрання творів Лесі Українки в 14 томах. Обласна бібліотека для юнацтва також увійшла у число учасників, що отримають книжки за Державною програмою 2021 року.

Виховання почуття патріотизму, національної та громадянської свідомості є важливим пріоритетом роботи бібліотеки. З цією метою у закладі проводяться історичні години, огляди літератури, зустрічі, краєзнавчі студії, інтелектуальні змагання, організовуються книжкові виставки, тематичні полички до Дня Соборності України, Дня пам’яті жертв Голокосту, Дня пам’яті героїв Крут, Дня Героїв Небесної сотні, Дня Європи, Дня Державного герба України, Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Міжнародного дня рідної мови тощо.

П’ятий рік поспіль до Дня захисників і захисниць України та Дня українського козацтва проходить обласна патріотична акція для молоді «Синьо-жовтень». В рамках акції проводиться низка патріотично-виховних заходів: огляди літератури про історію нашої держави та її захисників, патріотичні години, оформлюються книжкові виставки як традиційні так і віртуальні, конкурсно-розважальні програми: вікторини, ігри, брейн-ринги, спортивні змагання зі спритності, влучності, швидкості. Загальна кількість учасників, які взяли участь в акції з національно-патріотичного виховання в обласній бібліотеці для юнацтва – 250 осіб. До обласної акції долучилося більше 40 публічних бібліотек Житомирщини.

Одним з основних напрямків діяльності є проведення заходів правової освіти юнацтва та молоді, популяризація літератури правової тематики. На базі бібліотеки вже багато років працює Молодіжна школа правових знань. Протягом року відбулося 12 зустрічей з працівниками Житомирського місцевого та Регіонального центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, психологічної служби ГУ ДСНС України в Житомирській області, відбувалися заходи правової тематики для користувачів різного віку.

В бібліотеці ведеться профорієнтаційна діяльність, організовано інтерактивні зустрічі, профорієнтаційні квести, книжкові виставки спільно з обласним центром зайнятості, центром розвитку кар’єри Державного університету «Житомирська політехніка», Управлінням державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Бібліотека реалізує програму «Турбота має адресу» з обслуговування молоді з інвалідністю. Працівники обласної бібліотеки для юнацтва четвертий рік поспіль співпрацюють з Житомирською спеціальною школою №2, пропагують толерантне і шанобливе ставлення до людей, які мають ту чи іншу ступінь втрати слуху, докладають зусиль задля привернення уваги громадськості до проблем громадян з вадами слуху, забезпечення їхніх прав та свобод.

У вересні поточного року відновлено роботу Школи жестової мови в бібліотеці. Вчитель курсу – викладач Житомирської спеціальної школи №2 Сергій Загоруйко – двічі на тиждень для усіх зацікавлених проводить уроки з української жестової мови, навчає дактилю – ручної абетки (алфавіту) та основ розмовної жестової мови на початковому рівні. Слухачі також ознайомлюються з особливостями психології та культури нечуючих людей.

Цьогоріч протягом вересня до Всеукраїнського дня бібліотек вдруге проведено благодійну акцію «Ліки від нудьги». В межах акції в бібліотеці збирали книги для пацієнтів онкогематологічного відділення Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні.

Бібліотека ініціює та координує проведення обласних комплексних заходів з популяризації книги та читання. Щорічно проводиться обласна акція «Бібліотека просто неба», що має на меті організацію та проведення вуличних заходів з промоції читання та популяризації діяльності бібліотек у територіальних громадах. Цьогоріч до акції долучилося більше 20 публічних бібліотек Житомирщини.

З червня по серпень 2021 року за підтримки Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації працівники бібліотеки організували комплекс заходів для підлітків з популяризації книги та читання на свіжому повітрі «Книжкові пікніки».

Також минулого року бібліотека стала однією з локацій X Ювілейного Міжнародного фестивалю «Книжковий арсенал у твоїй бібліотеці», започаткованого Міжнародним фестивалем «Книжковий арсенал» та ВГО «Українська бібліотечна асоціація».

Бібліотекою ініційовано обласний конкурс творчих робіт з популяризації книги та читання «Книга мого формату».

Загалом за 2021 рік бібліотекою організовано більше 200 заходів, в т.ч. онлайн – більше 50. Оформлено понад 80 тематичних книжкових виставок та поличок, 7 віртуальних виставок літератури.

У листопаді обласна бібліотека для юнацтва виступила співорганізатором всеукраїнського заходу у форматі Zoom-конференції – Х Школа професійної майстерності «Молодий професіонал бібліотеки для юнацтва, молоді».

Загалом заходи професійного спрямування, що організували фахівці обласної бібліотеки для юнацтва відвідало більше 500 осіб.

Впродовж року бібліотекою на власній технічній базі було видано та розміщено в соціальних мережах та на офіційному сайті бібліотеки 10 циклів тематичних плакатів до ювілейних та пам’ятних дат, 9 методичних, бібліографічних та літературно-художніх видань. Видавнича продукція бібліотеки представлена на офіційному сайті за посиланням.

1

1

1

1

1

Повний публічний звіт про діяльність бібліотеки за 2021 рік можна переглянути за посиланням.