Людмила Кицак виступила на сесії облради зі звітом про робочий візит депутатської групи "Рівні можливості" до Любліна

16 березня під час пленарного засідання 14-ої сесії Житомирської обласної ради депутатка Людмила Кицак прозвітувала про робоче відрядження депутатської групи з гендерних питань "Рівні можливості" до польського міста Любліна, яке тривало з 23 по 26 лютого 2023 року.

За словами депутатки, метою візиту було налагодження тісної співпраці між Житомирщиною та Польщею.

"У рамках візиту депутатська група з гендерних питань "Рівні можливості" Житомирської обласної ради зустрічалася із головою Люблінської міської ради Ярославом Пакулою, депутатками Люблінської міської ради Майєю Заборовською та Монікою Квятковською, головою Центру міжнародного співробітництва Кшиштофом Становським. Вдалося домовитися про підписання меморандуму про співпрацю між містами Люблін та Житомир. Надалі передаємо ініціативу в руки депутатської групи «Рівні можливості» Житомирської міської ради та міському голові.

Також наша депутатська група відвідала Центр кризової інтервенції, познайомилися з дирекцією Центру та заручилася підтримкою в подальшій співпраці із нашою областю. Дирекція Центру готова ділитися своїм досвідом, зокрема є домовленість про перші навчально-ознайомчі онлайн-зустрічі. Центри кризової інтервенції покликані надавати комплексну допомогу людям, які потрапили у кризову життєву ситуацію. Ми дуже сподіваємося, що і в Україні запрацює така система. Також не менш важливою була зустріч із керівництвом Центру допомоги дітям у Любліні, де діти разом із батьками чи опікунами можуть знайти допомогу і підтримку, якщо потрапили у складні життєві обставини. Центр допомоги дітям теж готовий до співпраці із нашою областю.

Крім того, депутатська група відвідала Центр підтримки біженців, де зустрілася із жителями Житомирщини, які наразі вимушено проживають в Любліні і є працівниками Центру. Нині наші земляки надають тут психологічну й методичну допомогу українцям. Важливим був візит і у Консульство України та зустріч із консулом Артемом Валахом, який показав роботу українського консульства з середини. Актуальною була літературна зустріч «В обличчі війни» з українськими письменниками, які документують війну в Україні та розповідають про неї полякам. Цікавою була зустріч і з пані Катажиною Мічковською, директоркою Національного музею в Любліні. Говорили про значення мистецтва для країни та планували співробітництво у культурній сфері, зокрема із Житомирським національним музеєм космонавтики імені С.П.Корольова. Депутатська група привезла в Люблін і презентувала виставку фотографій «Біль війни. Житомирщина-2022» місцевих фотографів - Леоніда Шевчука та Дениса Моцного. Ця фотовиставка - про Житомирщину та руйнування, які залишає після себе війна. Експозиція діятиме в Любліні до кінця березня. Далі вона помандрує іншими польськими, а також французькими містами, аби розповідати про війну. Важливим завданням для нашої групи було налагодження співробітництва з обласною владою Любліна. Зустріч із депутатом Люблінського воєводства Krzysztof Komorski відкрила для нас такі можливості. Пан Кшиштоф загорівся ідеєю співробітництва та оперативно організував візит у Люблінське воєводство. Плідною також була зустріч із віцемаршалком Люблінського воєводства Zbigniew Wojciechowski. Під час спілкування із паном Збігнєвим ми домовилися про співпрацю на рівні Люблінського воєводства та Житомирської обласної влади.

Після приїзду вже зроблені важливі кроки: голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко направив лист про наміри щодо співпраці, який очікувала польська сторона. Надалі якість цієї співпраці буде залежати напряму й від кожного з нас.

Також під час візиту ми зустрілися із норвезькими журналістами та записали відеозвернення групи «Рівні можливості» до українців у Норвегії та у всьому світі. Крім того, наша група долучилися до заходів, які були присвячені річниці повномасштабної війни. На Площі Локєтка відбулося урочисте виконання національних гімнів Польщі, України та Європейського Союзу. Ця подія засвідчила беззаперечну підтримку України в Європі",- прозвітувала Людмила Кицак, голова об'єднання ДГГП "Рівні можливості" Житомирської обласної ради.

Людмила Кицак виступила на сесії облради зі звітом про робочий візит депутатської групи "Рівні можливості" до Любліна

DSC03985

Людмила Кицак виступила на сесії облради зі звітом про робочий візит депутатської групи "Рівні можливості" до ЛюблінаЛюдмила Кицак виступила на сесії облради зі звітом про робочий візит депутатської групи "Рівні можливості" до Любліна