Володимир Ширма вшанував пам’ять жертв нацистських концтаборів11 квітня Україна разом з усім світом віддає данину скорботної пам’яті жертвам, які загинули від рук нацистів у концентраційних таборах у роки Другої світової війни та вклоняється у шані кожному, хто пройшов крізь пекло фашистських катівень.

Сьогодні у Житомирі до памʼятника «Жертвам фашизму» вшанувати пам’ять загиблих прийшли заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, начальник Управління культури та туризму Житомирської ОВА Анатолій Душко, представники влади міста, ветерани та громадськість. Присутні запалили лампадки та хвилиною мовчання вшанували памʼять жертв нацистських концтаборів.

«Ми памʼятаємо всіх вбитих і скалічених нацистським режимом у роки Другої світової війни. Ми памʼятаємо про всіх наших співвітчизників, які загинули в російському полоні у XXI сторіччі. Лише спільними зусиллями зможемо здолати агресора і не допустити повернення таких страшних злочинів»,- наголосив Володимир Ширма.

Довідково. Щорічно 11 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів, започаткований у 1991 році рішенням Генеральної Асамблеї ООН. 11 квітня 1945 року в’язні нацистського концтабору в Бухенвальді, дізнавшись про підхід союзницьких військ, підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців, а коли у концтабір увійшли американські військові, повстанці повністю його контролювали.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів, через які за роки війни пройшли більш як 18 мільйонів осіб, значна частина з яких не дожила до звільнення.