Обізнаність – перший крок у боротьбі проти раку молочної залозиБільш ніж 10 років тому рак грудей вийшов на перше місце серед всіх онкологічних захворювань, і до тепер утримує це сумне лідерство.

Щоби підвищити обізнаність про цю хворобу та звернути увагу на профілактику захворювання щорічно проводиться «рожевий жовтень» – місяць боротьби з раком молочної залози.

На обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває 5165 пацієнток з онкозахворюванням грудей. Минулого року було виявлено 310 нових випадків раку молочної залози, цього року онкозахворювання діагностовано у 252 пацієнток.

Рак молочної залози зазвичай добре контролюється, піддається лікуванню, а за умови ранньої діагностики виліковується на 100%.

До факторів, що підвищують ризик раку молочної залози, відносяться: спадковість; вік (ризик зростає у жінок старше 50 років); пізня менопауза (після 54 років); народження першої дитини у віці понад 30 років; бездітність; відсутність овуляції; застосування оральних контрацептивів; застосування замісної гормональної терапії; зловживання алкоголем; відсутність фізичної активності; хронічний стрес; ожиріння; цукровий діабет тощо.

«Раннє виявлення раку молочної залози є запорукою успішного лікування, тому всім жінкам рекомендується не рідше одного разу на 1–2 роки проходити профілактичні огляди, зокрема це відвідування лікаря-мамолога, УЗД молочних залоз, мамографія, генетичні дослідження. Не треба також забувати й про самообстеження. Кожна жінка старше 20 років повинна регулярно це робити. Найкраще проводити самообстеження в перший день після закінчення менструації, а жінки в менопаузі рекомендовано перевіряти груди раз на місяць, бажано завжди в один і той же день місяця. Огляд полягає в прощупуванні грудей», – розповів директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

До симптомів, що можуть свідчити про рак молочної залози, відносяться утворення «кульки» або ущільнення у грудях; зміна розміру, форми та виду молочної залози; втягнення, почервоніння, поява виразок та інших змін на шкірі молочної залози; зміна форми та виду соска або шкіри навколо соска (ареоли); аномальні виділення із соска; збільшення лімфовузлів в пахвовій западині. Якщо у жінки з’явився хоча б один із цих симптомів, слід негайно звернутися до лікаря.

Рак – підступне захворювання, яке тривалий час не проявляє себе та присипляє увагу жінки до свого здоров’я. Але навіть якщо в житті так сталося, що хворобу діагностовано на більш пізній стадії, не варто опускати руки. Лікування дозволяє зупинити та взяти під контроль розповсюдження хвороби, що дає пацієнтам безцінні роки життя.

Будьте уважними до свого здоров’я! Обстежуйтесь та залишайтесь здорові!

Записатись на консультацію до лікаря-онколога та для проходження профілактичного обстеження можна на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 09-00 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834.

Джерело: Пресслужба КНП "Житомирський обласний онкологічний диспансер" Житомирської обласної ради