photo5440584689485198159Представник Уповноваженого Верховної Ради з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко презентувала щорічну доповідь голові Житомирської обласної ради Володимиру Федоренку.

Участь у заході також взяла Представник Уповноваженого в північних областях Вікторія Пєхова.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова щороку звітує перед парламентом щодо захисту та додержання прав і свобод людини і громадянина в Україні. Цього року доповідь найбільша за попередні роки. Вона включає опис актуальних проблем, статистичні дані та розроблені рекомендації щодо їх усунення.

Загалом за 2020 рік надійшло 48 405 повідомлень про порушення прав людини. Зокрема, суттєво зросла кількість повідомлень, які надійшли до Уповноваженого, про порушення особистих прав і свобод з 2 359 у 2019 році до 3 063 у 2020 році. Особливого значення у 2020 році набув захист права на невтручання в особисте і сімейне життя.

2 031 повідомлення надійшло у 2020 році до Уповноваженого про порушення прав людини на захист персональних даних, що порівняно з 2019 роком (1061) майже удвічі більше.

1677 повідомлень надійшло щодо захисту прав дітей. Зокрема, під час моніторингу ЗМІ Уповноваженим виявлено, що понад 42 тисячі дітей із інтернатних закладів повернулись в родини до батьків, більшість із яких перебували в складних життєвих обставинах і потребували якісного соціального супроводу та матеріальної підтримки.

Крім того, 1 272 повідомлення надійшло до Уповноваженого щодо порушення прав і свобод військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, зокрема УБД, ветеранів служби та пенсіонерів, а також членів їх сімей, що на 28% більше, ніж у 2019 році (998 повідомлень). Зростання кількості повідомлень пов’язане з систематичними порушеннями прав військовослужбовців, УБД, поліцейських і членів їх сімей на пенсійне забезпечення, а також щодо проходження служби і виплати належного грошового забезпечення. Станом на кінець 2020 року в черзі на отримання житла перебувало 50 тисяч військовослужбовців ЗСУ.111

Презентація звіту у регіонах відбувається з метою налагодження зв'язків із місцевою владою для ефективного забезпечення прав людини. Новий скорочений формат вперше запроваджений у 2019 році.

З цією ж метою було підписано ряд Меморандумів.  У Житомирі Меморандум про співпрацю буде підписано з Національним поліським університетом. Він дасть змогу створити додатковий майданчик для проходження практики для студентів.

«До нашої роботи підвищені очікування і ми намагаємось їм відповідати. За рік по Житомирській області до нас надійшло 616 повідомлень про порушення прав людини. В основному це звернення про  порушення соціальних та економічних прав, 36% звернень -  про порушення прав в наданні інформації. Втім, найболючіше питання є по виплата заробітної плати, заборгованість якої складає 15 млн гривень», - зазначила Олена Степаненко.

«Ми  маємо розуміти, якщо підприємства збиткові вони мають бути виставлені на аукціон. Ми маємо зламати стереотип, що держава має дотувати підприємства. Вони мають заробляти і приносити прибуток. А щодо прав людини, для мене це Верховенство права. Це найвища цінність та наш обов'язок захищати їх», - сказав голова обласної ради Володимир Федоренко.

В Житомирській області проживає одна з найбільших чисельностей учасників АТО/ООС – 20455 осіб.

Житомирською обласною радою прийнято Програму соціальної підтримки  родин загиблих, померлих, зниклих безвісти учасників АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні на 2021 рік.

Фінансування даної програми цього року складає майже 5,8 млн грн. Кошти передбачені на виплату щорічної грошової допомоги для вирішення соціально-побутових питань; на виплату одноразової адресної  грошової допомоги у разі загибелі або смерті учасників АТО/ООС; стоматологічне та санаторно-курортне лікування;  проходження освітньо-професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації, що  спрямована на сприяння підприємницької ініціативи ветеранів.

Також Житомирщина належить до регіону, який найбільше постраждав від аварії на атомній станції.

На сьогодні на радіоактивно забруднених територіях проживає 152,7 тис. постраждалих, у тому числі  46,1 тис. дітей. Найбільш актуальним питанням залишається забезпечення їх житлом.

Щодо оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2021 році Мінсоцоплітики України доведено кошторисні призначення за бюджетним напрямом «Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у сумі 33,4 млн. грн. для забезпечення вказаних категорій постраждалих санаторно-курортними путівками, що становить 89,9 % від загальної кількості громадян, які перебувають на черзі для забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

«Ми готові йти до Уряду, спілкуватись щодо чорнобильців і захищати їх. Проте це мають бути дійсно ті люди, що вберегли від нас трагедії вселенського масштабу», - підкреслив Володимир Федоренко.

На завершення зустрічі голова обласної ради сказав: «Ми з державою партнери. І мета у нас одна – сильна, заможна, процвітаюча країна. А для цього кожен регіон має бути економічно стабільним та успішним. На Житомирщині ми вже окреслили шлях до успіху. Це аеропорт, нові підприємства, індустріальні парки, запуск Інтерсіті. А це в свою чергу нові робочі місця і податки на розвиток».

«Бажаю вам підтримки громад і держави. Хай усі плани будуть реалізовані. Ми з вами однодумці. В центрі будь-якої політики має стояти людина. Тож, я бачу підтримку та порозуміння від Вас та вірю у подальшу співпрацю», - підсумувала Представник Уповноваженого з прав людини Олена Степаненко.

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111

111