Medical large«Медична статистика – невід’ємна складова успішного розвитку медицини. Аналізуючи цифри, ми пропонуємо рішення» – саме такою є місія Обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Житомирської обласної ради.

Центр є координуючою установою обласного рівня, що здійснює централізований збір, обробку та аналіз статистичної інформації про стан здоров’я, надання медичної допомоги населенню, ресурси охорони здоров’я для подальшого використання в роботі Департаменту охорони здоров’я ОДА, МОЗ України та інших зацікавлених інституцій та закладів, що підвищує рівень функціонування системи охорони здоров’я й дозволяє економно використовувати кадрові, фінансові та матеріальні ресурси.

Діяльність центру має дві складові, перша з яких – збір інформації для того, щоб можна було працювати з показниками здоров’я населення, показниками закладів ОЗ, аналізувати їх та робити висновки на рівні МОЗ і держави. Друга складова  – та, що ОІАЦМС готує основу для прийняття управлінських рішень на основі цих даних.

В обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики організовані відділи: медичної статистики, моніторингу і оцінки, статистики щеплень, економічної статистики, оцінки факторів ризиків захворювань та промоції здорового способу життя, координації інформаційних технологій, комунікаційних технологій, планово-економічний. Кожен з цих відділів працює за розробленими і затвердженими планами.

Фахівці центру виконують збір і обробку статистичних даних закладів охорони здоров’я, що стосуються кількості персоналу, хворих, середньої тривалості перебування хворих на ліжку, поширеності захворювань тощо. Щорічно звіти надаються в Центр медичної статистики МОЗ України.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики здійснює інформаційно-аналітичне забезпечення ДОЗ ОДА, для чого проводить інформаційний супровід реалізації національних, регіональних програм в охороні здоров’я та міжнародних проєктів на території області. Щоквартально та щорічно за результатами діяльності закладів видаються збірники «Окремі показники здоров’я населення та діяльності галузі ОЗ області» і «Показники здоров’я населення та використання ресурсів ОЗ», які надсилаються для роботи в усі лікувальні заклади області. У збірниках систематизовано, у вигляді таблиць надається інформація щодо мережі медичних закладів, ресурсів охорони здоров’я, показників захворюваності населення, інвалідності, смертності, охоплення профілактичними щепленнями тощо.

З метою розвитку Єдиного інформаційного простору системи охорони здоров’я області, що дає можливість отримання для керівників усіх рівнів аналітичної інформації з кадрового менеджменту, ефективного використання кадрів ОІАЦМС здійснює щоквартальне формування Реєстру на базі комп’ютерної програми «Облік медичних кадрів України».

Даними ОІАЦМС послуговуються у Міністерстві охорони здоров’я України, в Національному інституті стратегічних досліджень, частина зібраної фахівцями центру інформації лягає в основу збірників, які випускає Держстат.

Однією із складових роботи ОІАЦМС є донесення до населення достовірної, перевіреної інформації про профілактику захворювань, здоровий спосіб життя, що особливо актуально під час пандемії COVID-19. На офіційному сайті обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики та на сторінці у Facebook постійно розміщуються інформаційні матеріали про можливі ускладнення та наслідки COVID-19, профілактичні заходи для запобігання поширенню коронавірусної інфекції, переваги повного курсу щеплень, адреси та графіки роботи центрів/пунктів вакцинації. З цією ж метою забезпечено ефективну ротацію соціальних роликів на електронних табло на зупинках громадського транспорту обласного центру через систему DozoR, у кінотеатрах міста «Україна» і ім. І. Франка та в ефірі телерадіокомпаній Житомирської області.

Фахівці центру долучились до проведення інформаційних кампаній «COVID-19: безпека праці та здоров’я медичних працівників», «Медичні працівники в умовах COVID-19: 10 кроків до психічного здоров’я» та «Вакцинація від COVID-19», у рамках яких в області поширено:

- для соціальних працівників брошури «Соціальним працівникам: запитання і відповіді про вакцинацію від COVID-19»;

- для медичних працівників журнали «Вакцинація від COVID-19: принципи ефективної комунікації з пацієнтами»;

- для медичних працівників, організованих колективів та релігійних громад брошури «Запитання і відповіді про вакцинацію від COVID-19. Для всіх, кому 60+», «100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19»;

- для фахівців ЦПМСД, центрів та пунктів вакцинації буклети «Вакцинація від COVID-19. Корисна інформація»;

- для фахівців ЦПМСД буклети «Рекомендації закладам охорони здоров’я та фахівцям первинної ланки»;

- для фахівців ЦПМСД  підручники «Імунопрофілактика інфекційних хвороб»;

- для фахівців ЦПМСД плакати «Як проводити вакцинацію від COVID-19» та «Як організувати роботу в пункті щеплення від COVID-19».

Фахівці ОІАЦМС організували проведення круглих столів на тему «Публічний діалог. Досягнення та проблематика доступу до лікування орфанних пацієнтів», «Захист грудного вигодовування: спільна відповідальність», «Безпечне надання медичної допомоги матерям і новонародженим», пресконференції «Профілі громадського здоров’я, як інструмент підвищення рівня здоров’я населення Житомирщини», брали активну участь у Всеукраїнській координаційній зустрічі з питань безпеки вакцин, готовності до криз та кризової комунікації в рамках вакцинації від COVID-19 в Україні, онлайн-зустрічі до Українського тижня імунізації в рамках спільного проєкту, ініційованого ГО «Батьки за вакцинацію» та ВООЗ за підтримки МОЗ України, комунікаційній зустрічі у рамках проєкту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики», роботі круглого столу «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні».

ОІАЦМС виступив в якості партнера під час заходу, присвяченого обговоренню стану донорства крові та її компонентів в нашій області в період річної пандемії COVID-19 та популяризації корпоративного донорства крові; міського конкурсу малюнків, плакатів та коміксів серед студентської молоді на тему «Твоє майбутнє – це здорове сьогодення»; акції, яка проходила в рамках Тижня безпеки дорожнього руху.   

Фахівцями ОІАЦМС протягом року було організовано 14 онлайн-зустрічей із спеціалістами обласних медичних закладів, які стосувались, зокрема, питань профілактики, діагностики та лікування онкологічних захворювань, вірусних гепатитів, стоматологічних захворювань; шкідливості куріння; збереження здоров’я та зміцнення імунітету; стану психологічного самопочуття після COVID-19, особливостей вакцинації проти коронавірусу; опанування себе в стресових ситуаціях та пошуків виходу з них; інформації про підписання декларації з сімейним лікарем тощо.

Виступи спеціалістів ОІАЦМС на радіостанції «Житомирська хвиля», обласних телеканалах стосувались актуальної інформації ведення здорового способу життя, діагностики і лікування хвороб. На виконання розпорядження МОЗУ в області було проведено комунікаційну кампанію щодо реімбурсації інсулінів та препаратів для лікування пацієнтів з розладами психіки та поведінки. Щоквартально на сайті ОІАЦМС публікується бюлетень з актуальних питань громадського здоров’я, в якому висвітлюється участь працівників ОІАЦМС у тренінгах, пресконференціях, круглих столах, робота з громадами області.

Щоденно, ось уже протягом тривалого часу у соціальних мережах на сторінці ОІАЦМС у Facebook розміщуються дані про захворюваність на COVID-19 по області та стан щеплення, публікуються інтерв’ю з фахівцями галузі охорони здоров’я, подається у доступній формі інформація для медичних працівників та населення області.