У Житомирському обласному онкологічному диспансері запрацює сучасний лінійний прискорювач

За сприяння Житомирської обласної державної адміністрації та Житомисрької обласної ради, на території одного з найбільших спеціалізованих медичних закладів області по наданню допомоги онкологічним хворим у 2023 році буде встановлено сучасний лінійний прискорювач британської компанії «Elekta». Лінійний прискорювач добре відомий закордоном та використовується в багатьох медичних центрах Європи та світу.

Одним з ключових переваг цього прискорювача є його висока точність та здатність з максимальною точністю контролювати дозу випромінювання. Прискорювач оснащений системою автоматичного спрямування, яка дозволяє точно налаштовувати прискорювач з урахуванням індивідуальних потреб пацієнта та параметрів його захворювання.

Новітнє обладнання значно покращить якість лікування пацієнтів та забезпечить більш точну та ефективну променеву терапію. Також лікарі зможуть проводити більш складні процедури, а пацієнти отримають більш якісне та безпечне лікування.

Також протягом наступних декількох місяців розпочнеться реконструкція радіологічного відділення онкодиспансеру.

Для повного забезпечення проведення променевої терапії необхідно, згідно міжнародних розрахунків, – 1 лінійний прискорювач на 1 млн. жителів. Але для стабільного забезпечення лікувального процесу, необхідно – 2-а лінійних прискорювачі у закладі, так як можуть бути поломки, технологічне обслуговування, але  лікувальний процес зупиняти не можна.

Другий лінійний прискорювач та МРТ-апарат заплановано отримати із МОЗ України за рахунок централізованих державних закупівель у 2024 році.

Зауважимо, що Житомирщина найбільше постраждала від аварії на ЧАЕС та зберігає високий показник захворювання на онкологію. Незважаючи на війну, понад 2 тисячі пацієнтів, хворих на онкологію постійно отримують спеціалізоване лікування. Своєю чергою, терапія із застосуванням лінійного прискорювача дозволить покращити стан хворого та запобігти поширенню небезпечних хвороб.

Нагадаємо, що Житомирський онкодиспансер забезпечений усім необхідним для стабільної роботи під час надзвичайних ситуацій