Відтепер за безоплатною правовою допомогою можуть звертатися діти, недієздатні особи та постраждалі від торгівлі людьмиІз серпня цього року відповідно до змін у законодавстві: 

  • діти, недієздатні особи та особи, дієздатність яких обмежена, можуть самостійно звертатися за безоплатною первинною правничою допомогою – отримувати консультації та роз’яснення з правових питань. Також вони мають право на безоплатну вторинну правову допомогу з питань, звернення з якими їм дозволяється до суду. 
  • особи, які постраждали від торгівлі людьми, можуть звертатися за безоплатною вторинною правовою допомогою. Зокрема вони можуть звертатись з питань, пов’язаних із захистом їхніх прав та отримувати правові послуги: представництво у судах і складання процесуальних документів.

Окрім цього, збільшили критерій малозабезпеченості особам з інвалідністю. Також передбачається обов’язкова участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання її недієздатною, надання особі психіатричної допомоги.

 

У разі, якщо суб’єкт права на безоплатну вторинну правничу допомогу не володіє державною мовою та/або має порушення слуху, центри надання безоплатної вторинної правничої допомоги мають право залучати перекладача коштом державного бюджету.

Важливо! Визначальні принципи надання правової допомоги, яка гарантується державою, – це її доступність та якість. Зміни визначаються у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги».

Необхідність прийняття цього Закону полягає у тому, що від початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, збільшилась кількість мігрантів, внутрішньо переміщених осіб та збільшився ризик потрапляння громадян України в ситуацію торгівлі людьми.

Зокрема реалізація Закону дозволить в умовах воєнного стану здійснити належне реагування на випадки торгівлі людьми, захистити права осіб, які постраждали від торгівлі людьми на безоплатну вторинну правову допомогу, забезпечити ефективну реалізацію права осіб на отримання безоплатної правової допомоги, шляхом удосконалення порядку подання та розгляду звернень таких осіб.

Офіс Омбудсмана відіграватиме вирішальну роль у моніторингу та забезпеченні дотримання положень Закону. 

 

Довідково

Так, є два види безоплатної правничої допомоги:

  • безоплатна первинна правнича допомога – вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи та обов’язки, порядок їх реалізації та виконання, відновлення прав у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
  • безоплатна вторинна правнича допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Право на отримання безоплатної  первинної правничої допомоги має кожен: звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземці, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини