photo5197479696466556507Народні обранці Житомирщини вкрай стурбовані ситуацією, що склалася навколо заяви «АТ «Житомиргаз» про намір підвищити тарифи на транспортування природного газу для населення у 2,5 раза. Про це йдеться у тексті звернення до Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Антимонопольного комітету України, Ради національної безпеки і оборони України.

Звернення прийнято на шостій сесії обласної ради VIII скликання. «За» проголосувало 49 депутатів.

Нагадаємо, 30 вересня на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України було підписано Меморандум про збереження рівня тарифів між Урядом, НАК «Нафтогаз України», Асоціацією міст України і членами Конгресу. В основі меморандуму домовленість про не підвищення тарифів на тепло і гарячу воду цього опалювального сезону, а також положення про безперебійне постачання газу.

«З огляду на те, що заяви АТ «Житомиргаз» про підняття тарифу носять спекулятивний характер та несуть ознаки свідомої дестабілізації соціальної та економічної ситуації в Житомирській області, звертаємося до Ради національної безпеки і оборони України з проханням перевірити дії АТ «Житомиргаз» на відповідність державним інтересам України.

Водночас звертаємося до Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Антимонопольного комітету України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням вжиття заходів унеможливлення підняття тарифу на транспортування природного газу АТ «Житомиргаз»», - зазначено у зверненні.

Також депутати майже одноголосно (50 «за» із 52 присутніх) підтримали звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, щодо недопущення підвищення тарифів і забезпечення їх обґрунтованого рівня.

«…Житомирська обласна рада висловлює рішучий протест проти необґрунтованого зростання тарифів для населення та звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

  1. Вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити обґрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому.
  2. Відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету України на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів.
  3. Спрямувати не менше 20 мільярдів гривень коштів від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує», - йдеться у тексті звернення.